FAQ

Защо ми е нужен уеб сайт?
Колко струва изработката на уеб сайт?
Колко време отнема изработката?
Какво е Web Page?
Какво е HTML?
Какво е SEO/SEM?
След като се изработи уеб сайта, нужна ли е поддръжка?
Как си избирам уеб дизайн?
Предлагате ли готов уеб сайт, който да закупя?
Какво е система за управление на съдържанието (CMS)?
Какво е Домейн?
Трябва ли ми домейн за да имам уеб сайт?
Какво е Уеб хостинг?
Защо е нужно наемането на уеб хостинг когато имам домейн?
Защо да плащам за хостинг, когато има безплатен?
Трябва ли да рекламирам своя уеб сайт?
Колко струва рекламата на уеб сайт?

 

Защо ми е нужен уеб сайт?

Доводите в полза на изработката на уеб сайт за Вас или Вашата компания са много, като едни от най-важните са, че уеб сайта е финансово - ефективно средство с което достигате до повече клиенти и партньори,които търсят точно Вашият продукт или услуга.  Вашието уеб решение работи във ваша полза 24 часа, 7 дни в седмицата. Уеб сайт решенията предлагани от екипа на Екзисто са с различна насоченост, според това каква е Вашата бизнес практика и насоченост. Уеб сайт се разработва така, че да отразява адекватно Вас, като компания, ценности и фирмена философия, да пресъздава офлайн практиката ви в интернет пространството.

 

Колко струва изработката на уеб сайт?

Отговора на този въпрос зависи от сложността на уеб решението, което желаете да бъде изработено, вашите изисквания и ресурса, който следва да бъде вложен. Не предлагаме готови решения, чиято цена може да се цитира веднага, тъй като фирмената ни политика залага на това, че да сте успешно представени онлайн, вашият уеб сайт трябва да е уникален по отношение на уеб дизайн, визия и функционалност и отразява вашите конкурентни предимства пред клиентите ви. За да се постигне адекватното ви представяне, консултантите ни ще дискутират с вас различни въпроси, които ще ни помогнат да вникнем във вашата сфера на дейност, да формираме съвместно структура, визия и функционалност на вашият уеб сайт и направим оценка на сумата за неговата изработка. Вижте тук различните уеб сайт решения, които ще се радваме да Ви предложим.

 

Колко време отнема изработката?

Търговският ни екип съвместно с Вас прави преценка на уеб сайта от който се нуждаете, какъв  ресурс е необходим за изработка, какъв е графика ни на производство към момента на запитването Ви. Поетият от Екзисто ангажимент за срок е важна отправна точка, на която стриктно държим, затова и се прави внимателна оценка, на база на която поемаме ангажимент пред Вас, който следваме в процеса на работа.

 

Какво е Web Page?

Web page е документ съдържащ програмен код и съдържание за разглеждане през уеб браузер. Най-често е написан чрез HTML. Един уеб сайт се състои от една или повече уеб страници.

 

Какво е HTML?

Абревиатурата произлиза от HyperText Markup Language. Това е кодов език използван за създаването на Хипертекстови документи, които да се използват от www. - World Wide Web – или от световната мрежа. HTML много прилича на старомоден код за писане, където „заобикаляш” един параграф от текст с кодове и знаци, които определят как ще бъде оформен текста при появата му в световната мрежа.

 

Какво е SEO/SEM?

SEO – Search Engine Optimization – или оптимизиране на уебсайт с цел подобряване на откриваемостта му от търсещите машини.
SEM – Search Engine Marketing – позициониране, проучване и пускане на уебсайт в търсещите машини с цел максималното му излагане в уеб пространството и достигане на висока ефективност. SEM също може да включва подбиране на точните кодови думи и фрази и описването им в мета таговете на уебсайта.Научете повече за SEO/SEM услугите, които екипа ни предлага.

 

След като се изработи уеб сайта нужна ли е поддръжка?

Зависи какво разбирате под поддръжка на уеб сайт! Най-често се има предвид редакцията на съдържанието на уеб сайта, като снимков материал и текстове. В повечето случаи клиентите на Екзисто сами редактират съдържанието на уеб сайта, посредством система за управление на съдържанието, за което не заплащат допълнителни такси, след изработката на уеб сайта. Единствените такси, които клиентите дължат след заплащане на уеб сайта, са тези за подновяване на домейн и хостинг абонамент, които най-често са за период от една година и таксата им е предварително уточнена пред клиента.

 

Как си избирам уеб дизайн?

Уеб дизайна на вашият уеб сайт се дискутира при формирането на цялостната стратегия за изработка на уеб сайта. Той е важна част от която зависи вашето онлайн представяне и отразяване на вашата идентичност, поради което нямаме практика да предлагаме предварително изработени шаблони. Екипа ни от консултанти ще състави съвместно с вас структура на различните екрани от вашият уеб сайт, ще уточни цветова гама и корпоративна идентичност, която да отразява адекватно имиджа ви и уеб сайта да е разпознаваем пред аудиторията Ви. Стандартно в предложенията ни за изработка представяме опция за изработка на няколко дизайн концепции, разработени от различни членове на дизайнерския ни екип, които да се различават една от друга, но всички те да отразяват вашата идентичност. Въпрос на лично предпочитание е коя от предложените уеб дизайн концепции ще ви допадне най-много, най-важното е че всички те ще бъдат уникални и ще олицетворяват ефективно вашата компания.

 

Предлагате ли готов уеб сайт, който да закупя?

Изработваме уеб сайт решения по индивидуални проекти, не разчитаме на готови продукти, тъй като често те не отговарят на изискванията и нуждите на клиента. Освен това всяко готово решение подлежи на софтуерни ъпдейти, които се заплащат за да работи коректно вашият уеб сайт. Готовите решения не пресъздават вашата фирмена индивидуалности и идентичност, поради което не ги препоръчваме и предлагаме на нашите клиенти.

 

Какво е система за управление на съдържанието (CMS)?

Уеб базирана система, изработена специално за нуждите на вашият уеб сайт. Системата за управление на съдържанието ви подпомага в поддържането на актуална информацията на Вашият уеб сайт. Административният модул изработван от екипа ни позволява вие, като лица, които нямат специфични технически познания, лесно и удобно да променяте съдържанието на Вашият уеб сайт. Когато приключим изработката на Вашият уеб сайт на посочени от Вас лица, които ще са ангажирани с поддръжката на уеб сайта ще им бъде проведено обучение за работа с административния модул.

 

Какво е Домейн?

Вашият домейн представлява име.com, .net, org или точка и друго окончание, което хората използват за да достигнат до Вашият уебсайт.
Когато избирате вашият домейн имайте предвид, че колкото е по-кратко, подсказващо Вашето занимание и лесно за запомняне, толкова по-добре за Вас. Естествено това е само съвет продиктуван от нашият опит в областта. Ако вече сте замислили името на Вашият домейн може да проверите дали е свободен, като се свържете с нашият екип!

 

Трябва ли ми домейн за да имам уеб сайт?

Да. Съдържанието на Вашият сайт е достъпно чрез уеб браузер. За да може да определи кой сървър обслужва Вашия сайт е необходим интернет домейн и сървъри (наричани DNS сървъри), чрез които се намират ресурсите на уеб хостинг сървъра, когато посетителите Вашия сайт въведат неговия адрес (URL) който всъщност представлява вашият интернет домейн.


Какво е Уеб хостинг?

Уеб хоста физически представлява сървър (или няколко сървъра), които осигуряват технически ресурсите и поддръжката необходима за един или няколко уеб сайта.
Ако пресъздадем уеб хостинга с примери от реалния живот, Вие можете да си представите уеб хостинга като жилищен блок, в който вместо апартаменти, които са отдадени под наем (респективно това са уеб сайтове които се хостват от даден хостинг доставчик). Ако продължим с аналогията инвеститора (собственик на хостинг компанията) е наел строителна компания да изгради сграда (в уеб хостинг контекста това намира трудна аналогия поради наличието на голям набор от софтуерни и хардуерни компоненти необходими за изграждането на уеб хостинг платформата) която архитекта и строителните инженери са проектирали. Собственика се грижи за поддръжката на цялата конструкция, електрическата инсталация, канализацията и т.н. Площите отдадени под наем са с определени параметри (размери и обзавеждане) което определя и размера на наем. Уеб хостинга представлява предоставяне под наем на място и технически ресурси (примерно сървър за бази данни, компоненти и т.н.) върху уеб хостинг сървър, където различните потребители (частни/физически лица, фирми могат да разположат своите уеб сайтове и да развиват своята дейност. Както при обзавеждането на апартамент или офис всеки предприема и определя неговия интериорен дизайн. Уеб хостинга поема грижите свързани с подръжка и осигуряване на безпроблемна работа на уеб сайтовете.

Защо е нужно наемането на уеб хостинг когато имам домейн?

Вие бихте могли да разположите домейна за Вашият сайта и на ваш собствен сървър, вместо да наемате място на уеб хостинг, тогава ще е необходимо да поддържате ежедневно собствен уеб сървър, което е действително сложна дейност, изискваща сериозни технически познания и съществени инвестиции. Необходимо ще е да закупите техника и оборудване което струва доста, да заплащате на специалисти за поддръжката, а не на последно място и ежедневно да се срещате с всевъзможни технически проблеми и необходимост от намиране на решение на възникналите нужди.
Ако не искате да отделите ресурсите за всичко това, което ще Ви струва доста и ще отнема от Вашето време, вие можете да наемете необходимия Ви хостинг пакет за скромна месечна сума и да поставите акцента на Вашата ежедневна работа върху Вашият бизнес.

 

Защо да плащам за хостинг, когато има безплатен?

Естествено е този въпрос да възниква във Вас когато Ви предстои да установите Ваш собствен уеб сайт в интернет. Най-краткия отговор би бил, че на практика няма нищо безплатно.
При безплатния хостинг можете да очаквате следните ситуации които да внесат затруднения за Вашето онлайн начинание:

1. Дисково пространство.
Неограничено дисково пространство практически несъществува. Всеки хостинг доставчик който предлага безплатен хостинг с неограничено дисково пространство е планирал средните нужди на потребителите и когато те надвишат неговите очаквания ограниченията са критични за Вас и вашият уеб сайт.

2. Скриптове и поддръжка на бази данни от страна на сървъра.
Всеки добре развит уеб сайт е съставен от голям набор от компоненти и програмни модули, които използват скритове (програми написани на даден език) и бази от данни, които позволяват динамично (т.е. взависимост от нуждите и действията на потребителя на уеб сайта) съдържание. Безплатният хостинг в общия случай не предлага тази възможност или тя е достъпна но е съществено ограничена.

3. Усещането за пътуване в претъпкан автобус.
При безплатния хостинг съществен брой уеб сайтове „съжителстват” върху една и съща платформа или сървър. За да се постигне това се въвеждат определени ограничения в използването на ресурсите, което в един етап естествено довежда до неудобство и затруднение на Вашите потребители или невъзможност да предоставите конкурентни елементи на Вашата аудитория.

4. Данните Ви са важни.
В случай че възникне съществен техничеки инцидент/проблем ще се наложи да се погрижите да възстановите всичко сами. Хостинг пакетите при които заплащате за услугите правят ежедневно (или по-често) архивиране на Вашите данни.

5. Рекламни банери в страниците ви.
Разходите за безплатните услуги се покриват от рекламни кампании, които се реализират чрез уеб сайтовете ползващи безплатен хостинг услоуги. Това би било странно за Вашите посетители?

6. SPAM и антивирусна защита.
Електронната поща не се анализира за вируси и рекламни / SPAM съобщения, а това води до съществени неудобства.

7. Лоша техническа поддръжка.
Безплатният хостинг има лоша или почти никаква техническа поддръжка. В случай на нужда няма на кого да се обадите или да пишете за да Ви се окаже помощ и съдействие.

8. Безплатния под-домейн / вашето име не Ви представят добре.
Използването на безплатен хостинг най-често е свързано с използване на под-домейн. Примерно вашатафирма.yahoo.com вместо вашатафирма.com. Ако използвате такива услуги когато се наложи (поради промяна и развитие в нуждите Ви) да го смените, ще е да се смени и името на вашия сайт (URL). Това неминуемо ще доведе до голяма част на загуба от Вашата аудитория и посетители.
Ако искате да имате добро интернет присъствие по-добре:
- Закупете Ваш собствен интернет домейн
- Закупете и използвайте надежден уеб хостинг
- Поръчайте изработката на Вашият уеб сайт на изпълнител, който изпълнява уеб дизайн като основна дейност.
- Посъветвайте се с консултанти за интернет реклама и възложете на тях популяризирането на Вашите бизнес цели посредством успешна онлайн кампания с управляем бюджет.

  Трябва ли да рекламирам своя уеб сайт?

Ако марката или компанията Ви са популярни и известни на аудиторията, като например Coca-Cola или BMW, то тогава потребителите ще откриват Вашият уеб сайт без реклама. При известните марки се рекламират нови продукти или промоции. Ако търсите повече клиенти, опитвате се да наложите Вашата марка, то интернет рекламата е един добър инструмент чрез който можете да достигнете до повече потребители и наложите по-бързо продуктите и услугите, които предлагате. Интернет пространството предлага много разнообразни форми за реклама, измежду които да избирате според наличния бюджет и поставените цели. Вижте повече за услугите свързани с интернет реклама, които Екзисто предлага, или се свържете с нас за повече информация.

 

Колко струва рекламата на уеб сайт?

Онлайн реклама можете да установите по много и различни начини. Банер рекламата например се остойностява според таксата на онлайн медията, в която сте решили да излъчите Вашето банер съобщение, като често отделно се таксува изработката на самият банер. Платената реклама в Google - Adwords например самостоятелно определяте бюджета за който да се визуализира рекламното Ви съобщение. Не знаете кой метод за реклама е подходящ за Вас? Потърсете ни и ще се радваме да Ви консултираме и съставим вашата стратегия за успешна и добре таргетирана онлайн реклама.